Uppdatering: Som förväntat har Erling Haaland valt att bära tröjan med nummer 9 hos Manchester City. Nummer 9 har varit ledigt sedan Gabriel Jesus lämnade klubben.

 

Synonymt med målskyttar är nummer 9 ikoniskt för City och har tidigare bärs av enormt populära spelare som Francis Lee, Brian Kidd, Joe Royle, Trevor Francis, Paul Dickov, Niall Quinn och Paulo Wanchope.

 

Samtidigt får Ortega nummer 18, Kalvin Phillips nummer 4, medan Julian Alvarez får nummer 19.

 

Originalartikel – 16 juni – haaland tröja Har Ännu Ingen Manchester City Tröjnummer

 

En av sommarens största övergångar bekräftades officiellt idag när Erling Haaland skrev på sitt 5-årskontrakt med Manchester City och officiellt presenterades för media iförd sina nya arbetskläder. En sak som ännu är osäker är dock vilket tröjnummer han kommer att bära.

 

HAALAND PRESENTERAD SOM MANCHESTER CITY-SPELARE

 

Som vanligt vid spelarpresentationer av denna omfattning deltog Haaland i en fotosession där vi fick den första glimten av honom i sina nya färger. Alla vanliga poser var med, inklusive den särskilt populära rekreeringen av ett barndomsfoto där han bar Manchester Citys hemmatröja från 08-09, tillverkad av Le Coq Sportif.

En standardbild saknades dock, där vi inte fick se norrmannen hålla sin nya tröja högt i luften för att visa hans namn och tröjnummer tryckt på baksidan. Klubben själva har uttalat att:

 

Vissa människor på nätet läser mycket in i följande tweet från Haaland själv och tror att det kan vara en antydan om hans valda nummer:

 

Nummer 15 är lätt tillgängligt, så om det var hans första val finns det ingen anledning att det inte skulle tillkännages i samband med hans presentation. Det verkar troligt att han väntar för att se om nummer 9 kommer att bli ledigt med Gabriel Jesus avresa i början av säsongen 22-23, medan nummer 15 kan vara hans reservalternativ om Jesus stannar kvar.

 

HAALANDS MANCHESTER CITY TRÖJNUMMER

 

Det finns några lediga nummer i Manchester City-truppen, och vissa verkar mer troliga än andra att väljas av den norske cyborgen. Vi börjar med de mest logiska valen.

 

Det traditionella anfallarnumret. Haaland är en målskyttsmaskin, så nummer 9 skulle säkerligen vara det mest passande för honom med tanke på hans förmåga och status. Det är också det nummer han har burit för Dortmund sedan hans första sex månaders period där han bar nummer 17. Det enda problemet här är att det för närvarande innehas av Gabriel Jesus.

 

Brasilianaren ryktas vara på väg att lämna Etihad i sommar (möjligen till Arsenal), till stor del på grund av Haalands ankomst, så om detta inträffar är vi nästan säkra på att Haaland kommer att ta över den lediga tröjan. City kan till och med vänta med att tillkännage Haalands tröjnummer tills efter Jesus övergång, om det blir någon. Om Jesus stannar, kan han ge sitt nummer till den nya huvudpersonen? Det har hänt tidigare, med Juan Cuadrado i Juventus och Edinson Cavani som båda bytte tröjnummer för att undvika eventuell förödmjukelse för Cristiano Ronaldos CR7-identitet.

 

Den mest anmärkningsvärda spelaren som bar nummer 15 på ryggen var förmodligen Didier Drogba i Chelsea, men Haaland skulle ha ett mer personligt skäl för detta val än sin respekt för den ivorianska legenden. Alfe Inge Haaland, Erlings far, bar nummer 15 för Man City i början av 2000-talet.

 

Som far, som son? Det är säkert att säga att Haaland Junior är mer talangfull än sin gamle man, men att ta samma nummer i samma klubb skulle vara ett fint sätt att följa i sin pappas fotspår, kanske medan han väntar på att tröja nummer 9 ska bli ledig?

Detta var Haalands nummer under hans första säsong som proffs 15-16 för Byrne FK i hemlandet. Nummer 19 är också ett populärt val för anfallare när deras önskade enkelsiffriga nummer redan är upptagna, medan Fernando Torres antog det under sin andra tid i Atlético Madrid.

 

Det var på Red Bull Salzburg som den gigantiska anfallaren verkligen började väcka uppmärksamhet, och han gjorde det med nummer 30 på ryggen. En viss Lionel Messi började också i Barcelona med nummer 30 innan han bytte till 19 och naturligtvis 10, innan han återgick till 30 när han gick med i PSG. Självklart var det främst för att nummer 10 redan var upptaget, men säkert påverkade hans början med tröjan hans val något. Kanske kan vi se samma sak från Haaland?

 

I nuläget har Manchester City inte nummer 12, 18, 24, 28 eller 29 i sin trupp, så dessa är också möjligheter, men Haaland har ingen tydlig koppling till något av dessa. Han har tidigare burit nummer 23 för Norge, men City pensionerade den tröjan efter Marc-Vivien Foés död.